0

Сега, когато лятото е зад ъгъла, трябва да осъзнаем по-добре последиците от излагането на слънце. Знаете ли, че UV лъчите , цигарите, липсата на сън и няколко други фактора насърчават образуването на свободни радикали и причиняват оксидативен стрес?

Окисляването на кожата или оксидативният стрес е един от най-важните  фактори за стареене на кожата и други кожни проблеми. Предотвратяването и противодействието на оксидативния стрес с използването на антиоксиданти трябва да бъде от първостепенно значение за всички нас. 

Оксидативният стрес засяга не само кожата ви; предотвратяването на свръхпроизводството на свободни радикали също помага за предотвратяване на всякакви заболявания.

 

МЕХАНИЗЪМ НА ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС

 

Най-общо казано, оксидативният стрес възниква, когато тип молекула в тялото, наречена реактивни кислородни видове (ROS), не може да бъде контролирана от естествените антиоксиданти в организма и да се разпространява. 

За да разберете защо ROS може да навреди на тялото ви, трябва да знаете какви точно са ROS и антиоксидантите и как действат.

 

РЕАКТИВНИ ВИДОВЕ ОКСИГЕН (ROS)

 

Има различни видове ROS и не всички от тях са вредни . Някои от тях се генерират от организма, за да работят като сигнални пратеници, участващи в диференциацията на клетките, да се борят с потенциалните микробни инвазии и да участват в други основни функции. Производството им обаче се задейства и от външни стимули като излагане на слънце, замърсяване, цигари и други. Излагането на тези фактори може да доведе до излишък на реактивни кислородни видове.

ROS са нестабилни молекули, получени от молекулен кислород, които могат лесно да реагират с други молекули в клетката и да се превърнат в свободни радикали.

Знаейки, че молекулите са група атоми, свързани помежду си и че ROS са нестабилни, се случва повече от често, че те се разделят на атоми. Няколко от тези получени атоми имат несдвоен брой електрони. Тези атоми с несдвоени електрони са това, което наричаме свободни радикали. Те са тези, които атакуват нашите клетки и тъкани.

За да продължим, трябва да освежим някои основни химични вещества.

Атомите съдържат електрони, а електроните обичат да бъдат по двойки, така че атомите с несдвоен брой електрони ще прекарват времето си в търсене на други атоми, на които могат да откраднат електрони и да бъдат сдвоени отново.

Следователно, свободните радикали атакуват други молекули в тялото, за да откраднат електрони. Нещо повече, „ограбеният“ атом също ще се сдвои и ще се превърне в свободен радикал, създавайки верижна реакция.

Този хаос се контролира от голямата работа на антиоксидантите, които са молекули, които се скитат наоколо, носейки излишни електрони, за да ги предадат на всички тези свободни радикали и да ги накарат да спрат да преследват атомите и да унищожават нашите клетки.

За съжаление тялото ви произвежда по-малко антиоксиданти с напредването на възрастта, а външните стресови фактори насърчават образуването на свободни радикали. Тези два фактора предизвикват оксидативен стрес.

Така че, продължете да превъртате надолу, за да знаете как да осигурите на кожата си повече антиоксиданти.

По отношение на стареенето на кожата, оксидативният стрес допринася за образуването на бръчки и фини линии, загуба на стегнатост на кожата, еластичност и блясък, дехидратация и др. Резултатът е нездравословен и остаряла кожа.

ОСНОВНИ ВЪНШНИ ФАКТОРИ, КОИТО ПРИЧИНЯВАТ ОКСИДАТИВЕН СТРЕС

Това са основните външни фактори, които насърчават дисбаланса между свободните радикали и антиоксидантите.

 

UV-фотоните от слънчевата светлина и шезлонгите взаимодействат с атомния кислород и значително насърчават образуването на ROS и свободните радикали.

 

 • ТЮТЮНОВ ДИМ

Една от причините, поради които цигарите са толкова опасни, е, че тютюневият дим значително стимулира химичните реакции с кислород, увеличавайки силно броя на свободните радикали. Това също обяснява защо тютюнопушенето ускорява стареенето на кожата толкова много.

 

 • ЛИШЕНИЕ ОТ СЪН 

Вашето тяло произвежда естествени антиоксиданти, когато спите. Следователно лошият сън насърчава намаляването на броя на антиоксидантите.

 

 • ЗАМЪРСЯВАНЕ

Доказано е, че свързаното с трафика замърсяване, въглищен прах и остатъци от горенето, като цяло, носят устойчиви на околната среда свободни радикали (EPFR), с други думи, наночастици в замърсения въздух, които предизвикват оксидативен стрес.

 

 • КОНСУМАЦИЯ НА АЛКОХОЛ

Изпиването на една или две чаши вино изглежда  безобидно. Освен дехидратиране на кожата и подуване на кръвоносните съдове, етанолът (алкохол) силно подпомага образуването на свободни радикали, подтиквайки стареенето на кожата, чернодробните заболявания и много други проблеми.

 

 • ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТИ

Пестицидите, злоупотребата с наркотици или дори контактът с тежки домакински продукти могат да освободят веригата от разпространение на свободните радикали. Препоръчва се старателно да премахнете пестицидите от плодовете и зеленчуците с вода (можете да използвате и няколко капки оцет с вода, но не използвайте сапуни или препарат) и се предпазвайте с ръкавици и маски, когато използвате химически съединения.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ОКСИДАТИВНИЯ СТРЕС В КОЖАТА

 • Използвайте добър слънцезащитен крем, когато сте изложени на слънце

 • Защитете кожата си от замърсяване

 • Някои овлажнители на кожата, като INNO-EPIGEN® Urban Day Cream, създават невидим щит, който предпазва кожата ви от замърсяващи частици.

   

 • Яжте храни, богати на антиоксиданти

   

  • Ягоди
  • Кейл
  • Боб
  • Спанак
  • Зелен чай
  • … и тъмен шоколад!

  Някои естетични процедури са предназначени да намалят образуването на свободни радикали и да насърчат образуването на антиоксиданти. Аскорбиновата киселина (витамин С) и глутатионът например са мощни антиоксидантни активни съставки, които са показали изключителни резултати.

   

 • Продукти за грижа за кожата, които осигуряват на кожата  антиоксиданти

Можете да намерите овлажнители и серуми с антиоксидантни съставки, които ефективно помагат за предотвратяване на оксидативен стрес.

Не забравяйте, че серумите могат да проникнат по-дълбоко в кожата от овлажнителите

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

X